Nanocellulose Fiberboard – framtidens material?

YoungTin Lin, en multikreatör med masterexamen från Royal College of Art i London med passion för hållbar design har tagit fram ett nytt material som han kallar Nanocellulose fiberboard. Det är ett skivmaterial bestående av en blandning av växtfibrer och fermenterad nanocellulosa (som produceras av olika typer av bakterier). 

Tanken med Nanocellulose fiberboard är att det ska kunna ersätta träfiberskivor som till exempel MDF och HDF. Dessa material innehåller en liten mängd formaldehyd, och genom att byta ut dem mot det nya materialet kan man helt eliminera det. Man får dessutom ett 100 % nedbrytbart material.

Vid tillverkningen av Nanocellulose fiberboard bildas en vacker marmorerad yta som gör att materialet kan användas som det är utan någon extra ytbehandling. Beroende på vilken densitet man väljer att tillverka materialet med passar det till olika typer av tillämpningar. Med hög densitet blir det ett starkt och hållbart material som kan användas i till exempel möbler eller varför inte dörrar, och med lägre densitet får materialet ljudreducerande egenskaper.

Läs mer om Nanocellulose fiberboard här.

Om just Nanocellulose fiberboard kommer lyckas ersätta de mindre hållbara skivmaterial som används idag återstår väl att se, men den här typen av innovationer tror jag hjälper utvecklingen framåt när det gäller att skapa en mer hållbar framtid, och det är alltid intressant att läsa om engagerade innovatörer och deras nya idéer. Det man kan vara säker på är i alla fall att förändring är oundviklig, och att det kommer kräva en hel del av alla oss i bygg- och tillverkningsbranschen att lägga om för ett bättre och mer hållbart byggande. Något jag tror att de flesta av oss är villiga att göra och redan arbetar med.

Den närmaste tiden kommer jag skriva ett antal inlägg som tar upp hur vi på Swedoor arbetar med hållbarhet, och november månads nyhetsbrev som kommer om några dagar kommer även handla om det.