Dörren som designelement

dörrträd

Det finns mycket att säga om de aktuella inredningstrenderna. En snabb sökning på nätet ger mängder med intressanta tankar om vilka kulörer och material som känns mest trendiga och relevanta just nu. Moodboards med vackra bilder på inredning, väggar, möbler och detaljer i trendiga material och färger.

Det som få tänker på dock, är möjligheten att använda även dörren som en aktiv del av inredningen. Ibland kan det kännas som att trender växlar snabbt och ofta, men i själva verket är det sällan så. Trender inom inredning följer ofta samhällsutvecklingen i stort. T.ex. har vi under en längre tid sett hur naturmaterial har fått ta större plats. Detta samtidigt som vår miljö har fått allt större utrymme i samhällsdebatten. Detta är en trend som med små variationer verkar hålla i sig även fortsatt. Trämaterial och jordtoner i våra inomhusmiljöer påminner oss om den miljö som vi vill värna om. 

Något som man kunde se mycket på både Formex och Stockholm Furniture Fair i år var pasteller, och då ofta i dova toner. Återigen något som kan härledas till samhällsklimatet i stort. När många människor upplever världen som en orolig plats får pastellfärgerna till uppgift att skänka lugn och harmoni. Om man börjar tänka på dörren inte bara utifrån funktion, utan även som ett sätt att förstärka en designidé, är möjligheterna många.

När det gäller kulörer och ytmaterial på dörrar är alternativen många. Dock skiljer det sig lite mellan de produkter som först och främst är avsedda för bostäder, alltså bostadsinnerdörrar och ytterdörrar, och det sortiment som främst används i offentliga miljöer, massivdörrssortimentet.

Bostadinnerdörrar och ytterdörrar

På samtliga våra produkter har vi endast en standardkulör, och det är NCS S 0502-Y. Till våra ytterdörrar i serien Advance-Line, och samtliga våra bostadsinnerdörrar med undantag av Purity och Tradition finns sedan så kallade baskulörer. Utöver baskulörerna är det också möjligt att välja bland i stort sett alla NCS S- och RAL-kulörer. Prismässigt är det en stege där standardkulören är billigast, därefter kommer baskulörerna, och sedan valfri kulör. I Advance-Line finns det sex stycken modeller som går att få med fanérad oljad ek. Bostadsinnerdörrarna Unique och Stable Nature går att få med fyra olika fanér, och Easy Nature finns i ett större antal fanér.

Läs mer om ytbehandling av bostadsinnerdörrar här.

Massivdörrar

Precis som med bostadssortimentet finns här endast en standardkulör i målat utförande, NCS S 0502-Y. Här är dock alla andra kulörer så kallade specialkulörer, och kostar lika mycket i tillägg. Laminat är ett vanligt ytmaterial på massivdörrar. Det är ett tåligt material som passar bra i miljöer med mycket slitage, t.ex. skolor. Vi använder oss av Formica’s laminat, och har ett antal standardlaminat där man alltid är säker på att få bästa pris och bästa leveranstid. Vill man välja ett annat laminat brukar det dock inte vara förenat med några stora kostnader så länge det finns i Formica’s dörrsortiment och inte har någon väldigt speciell yta. En sak man kan göra med laminat också är att göra speciella bildlaminat utefter ett eget mönster. 

Fanér på massivdörrar ger en naturlig och varm känsla. Vi har ett antal standardfanér, och dessa går att variera på olika sätt. Till exempel kan man välja ett liggande eller mönsterlagt fanér. Man kan få fanér med olika pigmenterade lasyrer, eller med mattlack. Här är möjligheterna stora att designa en ganska unik dörr. Så min uppmaning till er är att börja se dörren som ett designelement, och använda er av de olika möjligheter som finns. 

Läs mer om ytbehandling av massivdörrar här.